Javascript must be enabled for the correct page display

Omgaan met meetnauwkeurigheid Cito scores: Invloed van verschillende visualisaties op de gemaakte kansinschattingen die leerkrachten maken

Boelen, Elise (2022) Omgaan met meetnauwkeurigheid Cito scores: Invloed van verschillende visualisaties op de gemaakte kansinschattingen die leerkrachten maken. Bachelor thesis, Pedagogical and Educational Sciences.

[img]
Preview
Text
EliseBoelen_S4129229_Scriptie_Omgaan met meetnauwkeurigheid.pdf

Download (455kB) | Preview

Abstract

Ongeveer 85% van de Nederlandse basisscholen maakt gebruik van het Leerling Onderwijs VolgSysteem (LOVS). De voortgang en resultaten van leerlingen worden vastgelegd en bijgehouden in het LOVS. Leerkrachten vergeten regelmatig dat testresultaten voor alle soorten metingen onderhevig zijn aan bepaalde meetfouten. Betrouwbaarheidsintervallen kunnen leerkrachten helpen bij het interpreteren van testresultaten uit het LOVS, maar leerkrachten geven aan moeilijkheden te ervaren bij het interpreteren van onzekerheid van testresultaten. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat visualisaties met een betrouwbaarheidsinterval de educatieve beslissingen van leerkrachten kan beïnvloeden in vergelijking met visualisatie zonder een betrouwbaarheidsinterval. De onderzoeksvraag die in dit onderzoek wordt onderzocht is: 'in hoeverre hebben de verschillende visualisaties invloed op de kansinschattingen die leerkrachten maken bij het interpreteren van CITO-scores?'. In een online vragenlijst kregen 72 docenten en (academische) pabo-studenten willekeurig een van de vier visualisaties te zien: Error-bar, Violin plot, Quantile dot plot en Gradient plot. Ook wordt onderzocht wat voor soort fouten leerkrachten maken in hun kansinschattingen bij deze visualisaties. Voor deze visualisatie kregen participanten willekeurig tien keer verschillende vaardigheidsscores te zien waarvoor de participanten een kansinschatting moesten geven. Regressieanalyse werd gebruikt om de nauwkeurigheid van kansinschattingen te analyseren. De resultaten lieten zien dat bij alle visualisaties participanten significant afweken van een perfecte kansinschatting. De Quantile dot plot verschilt significant van de Error-bar. Ook verschilt de Violinplot significant van de Error-bar wanneer de uitbijters werden geëxcludeerd uit de data. Dit betekent dat participanten voor de Quantile dot plot en de Violin plot significant nauwkeuriger zijn in vergelijking tot de Error-bar. De Gradiëntplot liet geen significant verschil zien ten opzichte van de Error-bar. Het is belangrijk dat testresultaten correct worden geïnterpreteerd, omdat beslissingen gevolgen hebben voor het leren en lesgeven in het Nederlandse basisonderwijs.

Item Type: Thesis (Bachelor)
Supervisor name: Frans, N.
Degree programme: Pedagogical and Educational Sciences
Differentiation route: Orthopedagogiek [Bachelor Pedagogical and Educational Sciences]
Date Deposited: 22 Jun 2022 12:50
Last Modified: 22 Jun 2022 12:50
URI: http://gmwpublic.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/546

Actions (login required)

View Item View Item