Javascript must be enabled for the correct page display

De manier waarop de onzekerheid van Cito-scores wordt meegenomen in de beslissingen en interpretaties van basisschoolleerkrachten.

Nicolai, Marit (2022) De manier waarop de onzekerheid van Cito-scores wordt meegenomen in de beslissingen en interpretaties van basisschoolleerkrachten. Bachelor thesis, Academische Opleiding Leraar Basisonderwijs (AOLB).

[img]
Preview
Text
Bachelorthesis Marit Nicolai.pdf

Download (501kB) | Preview

Abstract

Onderzoek heeft uitgewezen dat veel gebruikers moeite hebben met het interpreteren van de nauwkeurigheid van test scores. De onzekerheid in toetsscores wordt vaak slecht begrepen door zowel leerkrachten als ouders en wordt daardoor genegeerd bij de interpretatie van toetsscores, zoals die van het Cito. Het doel van dit onderzoek is te verduidelijken hoe de onzekerheid van Cito-scores wordt geïnterpreteerd en dus welk effect dit heeft op de beslissingen die leraren nemen. Hoewel leraren wellicht geen volledig inzicht hebben in de aard van meetfouten, zou de presentatie van meetfouten kunnen leiden tot een groter bewustzijn van de onnauwkeurigheid rond toetsscores in vergelijking met een score-rapportage waarin meetfouten worden weg gelaten. Dit bewustzijn zou leerkrachten kunnen aanmoedigen om extra informatie te verzamelen over de capaciteiten van een leerling. Dit leidt tot de volgende onderzoeksvraag: Op welke manier houden leerkrachten in het basisonderwijs rekening met onzekerheid in Cito-scores bij hun interpretaties van en beslissingen over deze scores? De onderzoeksmethode die we gebruikten voor het verzamelen van gegevens was kwalitatief onderzoek. In totaal zijn 12 leerkrachten geïnterviewd door drie onderzoekers. Zakelijke en privé-netwerken van de onderzoekers werden gebruikt om deelnemers te benaderen. De interviews werden open gecodeerd en thematisch geanalyseerd. Het belangrijkste resultaat dat uit de interviews naar voren kwam, waren de antwoorden op de vraag of docenten wisten wat het score-interval betekende en of ze het gebruikten in hun onderwijs. Alle 12 leerkrachten wisten aanvankelijk niet wat het score-interval betekende, noch gebruikte een van deze docenten het interval bij beslissingen voor leerlingen. Deze onderzoeksopzet was een kwalitatieve kleinschalige studie, de lezer moet in gedachten houden dat deze resultaten moeilijk te veralgemenen zijn. Maar gebaseerd op deze kleinschalige kwalitatieve studie, is een belangrijke aanbeveling voor de praktijk om docenten beter te informeren docenten beter te informeren over het scoringsinterval.

Item Type: Thesis (Bachelor)
Supervisor name: Frans, N.
Degree programme: Academische Opleiding Leraar Basisonderwijs (AOLB)
Differentiation route: None [Bachelor AOLB]
Date Deposited: 20 Jun 2022 14:13
Last Modified: 20 Jun 2022 14:13
URI: http://gmwpublic.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/549

Actions (login required)

View Item View Item