Javascript must be enabled for the correct page display

De rol van sociaal en menselijk kapitaal en het hebben van een bijbaan op de professionele identiteitsontwikkeling van studenten

Vries, Esther de (2022) De rol van sociaal en menselijk kapitaal en het hebben van een bijbaan op de professionele identiteitsontwikkeling van studenten. Bachelor thesis, Pedagogical and Educational Sciences.

[img]
Preview
Text
Bachelorthese_deVries_s4075919.pdf

Download (465kB) | Preview

Abstract

In het hoger onderwijs komt de focus steeds meer te liggen op professionele vaardigheden en het ontwikkelen van een professionele identiteit. De eisen die professionele omgevingen aan studenten gaan stellen baren hen zorgen, omdat ze veelal niet goed interpreteren wat docenten van hen verwachten van hun ontwikkeling. Professionele identiteitsontwikkeling is een altijddurend proces, die vooral plaatsvind in de emerging adulthood. In deze periode geeft de leeftijd tussen 18 en 25 jaar aan, de leeftijd waarop men vaak studeert en een bijbaan heeft. De professionele identiteitsontwikkeling is gericht op bewustzijn van waarden, verantwoordelijkheden en sociale bronnen van studenten. De sociale context is belangrijk, dit leidt tot de hoofdvraag hoe sociaal kapitaal, menselijk kapitaal en een bijbaan bijdragen aan professionele ontwikkeling van studenten. Voor dit onderzoek zijn tien participanten geïnterviewd met behulp van een interviewleidraad, die vooraf opgesteld is aan de hand van de sociaal kapitaal theorie, menselijk kapitaal theorie en Sociale Identiteit Theorie. Participanten zijn studenten aan de Rijksuniversiteit Groningen. Data is geanalyseerd door middel van kwalitatieve inhoudsanalyse en contentanalyse. Resultaten laten zien dat studenten zich veelal bewust zijn van hun professionele identiteitsontwikkeling. Uit het onderzoek is gebleken dat sociaal kapitaal bijdraagt aan professionele identiteitsontwikkeling doordat een groot sociaal netwerk met veel sociale bronnen de studenten informatie, steun en inzicht bieden. Menselijk kapitaal draagt bij in de ontwikkeling, omdat studenten bewust sociale, nieuwsgierige houding en vaardigheden vormen. Studenten profiteren van de kansen die hun houding, vaardigheden en sociale bronnen hen bieden. Een bijbaan draagt bij, door studenten ruimte te geven ervaringen op te doen in interactie met professionals in een professionele context.

Item Type: Thesis (Bachelor)
Supervisor name: Brouwer, J.
Degree programme: Pedagogical and Educational Sciences
Differentiation route: Orthopedagogiek [Bachelor Pedagogical and Educational Sciences]
Date Deposited: 21 Jun 2022 07:03
Last Modified: 21 Jun 2022 07:03
URI: http://gmwpublic.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/556

Actions (login required)

View Item View Item