Javascript must be enabled for the correct page display

Ultra-bewerkt voedsel: kunnen ouders hier wat aan doen? Een systematische literatuurreview

Zuidland, Esther (2025) Ultra-bewerkt voedsel: kunnen ouders hier wat aan doen? Een systematische literatuurreview. Bachelor thesis, Pedagogical and Educational Sciences.

[img] Text
bachelorwerkstuk-Esther.pdf
Restricted to Repository staff only

Download (495kB)

Abstract

inleiding: ultra-bewerkt voedsel wordt tegenwoordig wereldwijd steeds meer gegeten door kinderen. Dit literatuuronderzoek heeft als doel om de invloed van de kennis en attitude van ouders in kaart te brengen en daarnaast in hoeverre restrictie vanuit ouders een invloed heeft op de hoeveelheid UBV wat een kind consumeert. Methode: artikelen zijn gezocht in Medline in maart 2025. Een artikel diende geschreven te worden in het Nederlands of Engels, peer reviewed zijn en gepubliceerd zijn in 2015 of later. Resultaten: uiteindelijk werden er 7 artikelen gevonden die voldeden aan de inclusiecriteria. Sommige artikelen rapporteerden een negatieve correlatie tussen restrictie en UBV consumptie en anderen een (licht) positieve. Hetzelfde geldt voor de invloed van kennis en attitude. Discussie en conclusie: de invloed van ouderlijke restrictie lijkt meer onderzocht te zijn (5 van de 7 artikelen) dan de invloed van kennis of attitude ten aanzien van UBV. Meer dan de helft van de onderzoeken werd uitgvoerd in niet-Europese landen, voornamelijk Brazilië (3 van de 7). Daardoor is het niet duidelijk in hoeverre de resultaten vertaald kunnen worden naar de Nederlandse context.

Item Type: Thesis (Bachelor)
Supervisor name: Kostons, D.D.N.M.
Degree programme: Pedagogical and Educational Sciences
Differentiation route: Orthopedagogiek [Bachelor Pedagogical and Educational Sciences]
Date Deposited: 23 Jul 2025 07:14
Last Modified: 23 Jul 2025 07:14
URI: http://gmwpublic.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/5642

Actions (login required)

View Item View Item