Javascript must be enabled for the correct page display

Kwalitatief onderzoek naar de rol van het sociaal en cultureel kapitaal bij de professionele identiteitsontwikkeling van eerstegeneratiestudenten en hogere generatiestudenten aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Ucar, Dilara (2022) Kwalitatief onderzoek naar de rol van het sociaal en cultureel kapitaal bij de professionele identiteitsontwikkeling van eerstegeneratiestudenten en hogere generatiestudenten aan de Rijksuniversiteit Groningen. Bachelor thesis, Pedagogical and Educational Sciences.

[img]
Preview
Text
Bachelorwerkstuk_Ucar.pdf

Download (644kB) | Preview

Abstract

Het hoger onderwijs lijkt weinig aandacht te besteden aan de professionele identiteitsontwikkeling van studenten. Terwijl het van belang is dat studenten de kans krijgen om een professionele identiteit te ontwikkelen omdat het leidt tot professioneel succes. Het sociaal kapitaal en cultureel kapitaal van studenten kan leiden tot een beter ontwikkelde professionele identiteit. Het sociaal kapitaal is gedefinieerd als het sociale netwerk van een individu en de hulpbronnen die via dat sociaal netwerk gemobiliseerd kunnen worden. Het cultureel kapitaal wordt gedefinieerd als het belichaamd cultureel kapitaal dat verworven wordt door middel van boeken, films, documentaires, culturele activiteiten en sociale media. Deze twee vormen van kapitalen kunnen verschillen voor eerstegeneratiestudenten en hogere generatiestudenten. Het doel van dit onderzoek is om te achterhalen hoe het sociaal kapitaal en cultureel kapitaal bijdragen aan de professionele identiteitsontwikkeling van eerstegeneratiestudenten en hogere generatiestudenten en of dit voor deze studenten kan verschillen. Semigestructureerde interviews zijn afgenomen bij drie eerstegeneratiestudenten en zeven hogere generatiestudenten aan de Rijksuniversiteit Groningen. De content analyse laat zien dat voornamelijk het sociaal kapitaal een belangrijke factor is bij de professionele identiteitsontwikkeling van studenten. De sociale hulpbronnen uit de directe omgeving van studenten waaronder familie, vrienden en studiegenoten bieden toegang tot informatie en kennis. De hogere generatiestudenten maken meer gebruik van de sociale hulpbronnen uit hun directe omgeving dan de eerstegeneratiestudenten. Ook lijken de verschillende vormen van cultureel kapitaal een bijdrage te hebben aan de professionele identiteitsontwikkeling van de studenten. Zo lijken de studenten inspiratie op te doen door sociale media, documentaires en boeken voor hun loopbaanontwikkeling. De eerstegeneratiestudenten en hogere generatiestudenten lijken hierin niet te verschillen. Het hoger onderwijs zou meer aandacht kunnen besteden aan de professionele identiteitsontwikkeling van studenten door het inzetten van het leren in kleinere groepen.

Item Type: Thesis (Bachelor)
Supervisor name: Brouwer, J.
Degree programme: Pedagogical and Educational Sciences
Differentiation route: Orthopedagogiek [Bachelor Pedagogical and Educational Sciences]
Date Deposited: 24 Jun 2022 07:51
Last Modified: 24 Jun 2022 07:51
URI: http://gmwpublic.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/599

Actions (login required)

View Item View Item