Javascript must be enabled for the correct page display

Sociale vaardigheden en sociale interacties bij kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong in de leeftijd van 0 tot en met 6 jaar: een systematische literatuur review.

Dollen, Annemijn Elise (2022) Sociale vaardigheden en sociale interacties bij kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong in de leeftijd van 0 tot en met 6 jaar: een systematische literatuur review. Bachelor thesis, Pedagogical and Educational Sciences.

[img]
Preview
Text
Volledige bachelorwerkstuk.pdf

Download (640kB) | Preview

Abstract

Onderzoeksdoel: Het onderzoeken van sociale interacties en sociale vaardigheden met leeftijdsgenoten, klasgenoten en vrienden bij kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong in de leeftijdscategorie 0 tot en met 6 jaar oud. Methode: Artikelen werden geïncludeerd binnen het onderzoek wanneer zij 1) sociale relaties bestudeerden; 2) kinderen in de leeftijdscategorie 0 tot en met 6 jaar oud onderzochten; 3) kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong beschreven. Alle artikelen zijn op 16 april 2022 gevonden in de volgende databases: ERIC, PsycINFO, Medline, SocINDEX, Web of Science, en Scopus. Voor de analyse werden leeftijdsadequaat ontwikkelende kinderen opgesplitst in drie groepen waarmee kinderen met een ontwikkelingsvoorsprongen sociale interacties aan kunnen gaan: leeftijdsgenoten, klasgenoten, en vrienden. Binnen de geïncludeerde artikelen zijn de overeenkomsten en verschillen per groep bekeken. Een poging om bias te voorkomen heeft plaatsgevonden door middel van een steekproefscreening van 20 procent door een tweede onafhankelijke onderzoeker. Deze screening heeft plaatsgevonden tijdens de samenvatting- en titel screening, volledige tekst screening en tijdens de kwaliteitscheck binnen het onderzoek. Resultaten: 11 studies zijn geïncludeerd, slechts 2 hiervan beschrijven de situatie buiten de voorschoolse locaties. De kwaliteit van de artikelen varieerde van laag tot hoog. In de relaties met zowel leeftijdsgenoten en klasgenoten hebben kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong de voorkeur om alleen te spelen, echter deze kinderen kunnen het eigen gedrag aanpassen naar het gedrag van leeftijdsadequaat ontwikkelende kinderen. Met vrienden is er een voorkeur voor oudere kinderen of leeftijdsgenoten met een gelijkwaardige ontwikkelingsvoorsprong. Conclusies en implicatie: Kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong ervaren vaak communicatieproblemen, dit komt, omdat ze een hogere mate van taalkennis hebben dan leeftijdsadequaat ontwikkelende kinderen. Dit heeft impact op sociale interacties van kinderen met ontwikkelingsvoorsprongen en devriendschappen die zij hebben, het zou de betrokkenheid in sociale interacties moeilijker kunnen maken. Kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong proberen bij het aangaan van vriendschappen te zoeken naar kinderen met overeenkomende interesses of een gelijk intelligentieniveau. Limitaties binnen dit onderzoek betreffen de moeilijkheden in het herkennen van kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong en de beperkte informatie die beschikbaar is over kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong onder de leeftijd van 4 jaar oud. Een implicatie van het onderzoek is de creatie van een literatuuroverzicht.

Item Type: Thesis (Bachelor)
Supervisor name: Kamphorst, E.
Degree programme: Pedagogical and Educational Sciences
Differentiation route: Orthopedagogiek [Bachelor Pedagogical and Educational Sciences]
Date Deposited: 27 Jun 2022 07:33
Last Modified: 27 Jun 2022 07:33
URI: http://gmwpublic.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/607

Actions (login required)

View Item View Item