Javascript must be enabled for the correct page display

‘Bang om iets verkeerds te zeggen’- Een verkenning van de leermoeilijkheden van leerlingen bij seksuele voorlichting en het bewustzijn van docenten hiervan.

Haas, Esmée de (2022) ‘Bang om iets verkeerds te zeggen’- Een verkenning van de leermoeilijkheden van leerlingen bij seksuele voorlichting en het bewustzijn van docenten hiervan. Master thesis, Educational Sciences.

[img]
Preview
Text
220601_DeHaas..pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Seksuele voorlichting in het onderwijs is van groot belang voor vorming van seksueel gezond gedrag van jongeren (European Expert Group On Sexuality Education, 2016; Reynolds et al., 2021; Rose et al., 2019). Echter is er tot op heden nog weinig onderzoek gedaan naar de benaderingen en doeltreffendheid van seksuele voorlichting in de Nederlandse onderwijscontext (Miedema et al., 2020). Het doel van dit onderzoek was tweeledig. Allereerst was het doel de leermoeilijkheden van leerlingen bij seksuele voorlichting in de onderbouw van het voortgezet onderwijs in Nederland te definiëren. Ten tweede was het doel het verkrijgen van inzicht, door de lens van pedagogical content knowledge (Shulman, 1986), in het bewustzijn dat docenten hebben van deze leermoeilijkheden. De onderzoeksvragen zijn beantwoord door middel van kwalitatief onderzoek, bestaande uit twee onderzoeksfasen. De eerste onderzoeksfase bestond uit semigestructureerd interviews met leerlingen (n=6), ondersteund door het gebruik van onderwerpkaarten. De bevindingen van de eerste onderzoeksfase vormden de basis voor de tweede onderzoeksfase. De tweede onderzoeksfase bestond uit semigestructureerde interviews met docenten (n=3), ondersteund door het gebruik van vignetten. De dataverzamelingen uit beide onderzoeksfasen zijn door thematische analyses geïnterpreteerd. Allereerst is gebleken dat de leermoeilijkheden die leerlingen ervaren overeenstemmen met de beschikbare literatuur. Een nieuwe leermoeilijkheid die door dit onderzoek is gedefinieerd, is het social self-concept (Shavelson et al., 1976). Ten tweede is gebleken dat docenten zich op verschillende manieren bewust zijn van de leermoeilijkheden die leerlingen ervaren. Het bewustzijn dat docenten hebben van de leermoeilijkheden wordt beïnvloed door de ervaringen, opvattingen en visie van de docent. Sleutelwoorden: seksuele voorlichting, pedagogical content knowledge, leermoeilijkheden, voortgezet onderwijs, leerlingen, docenten, semigestructureerde interviews, vignetten, onderwerpkaarten.

Item Type: Thesis (Master)
Supervisor name: Mascareno Lara, M.N.
Degree programme: Educational Sciences
Differentiation route: Other [Master Educational Sciences]
Date Deposited: 27 Jun 2022 13:15
Last Modified: 27 Jun 2022 13:15
URI: http://gmwpublic.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/625

Actions (login required)

View Item View Item