Javascript must be enabled for the correct page display

Een verkennend onderzoek naar de relatie tussen de thuistaal en thuisleesactiviteiten van kinderen uit groep drie, vier en vijf op Groningse basisscholen.

Schotanus, Wytske (2022) Een verkennend onderzoek naar de relatie tussen de thuistaal en thuisleesactiviteiten van kinderen uit groep drie, vier en vijf op Groningse basisscholen. Bachelor thesis, Pedagogical and Educational Sciences.

[img]
Preview
Text
Bachelorwerkstuk W.F. Schotanus (s3224910).pdf

Download (858kB) | Preview

Abstract

Veel basisschoolleerlingen in Nederland die thuis een minderheidstaal spreken, hebben een lagere leesvaardigheid. Zij scoren slechter op leesvaardigheid dan kinderen die thuis wel de meerderheidstaal spreken. Deze achterstanden hebben een grote negatieve impact op de onderwijskansen van deze kinderen. Thuisleesactiviteiten zijn van groot belang bij het stimuleren van de leesvaardigheidsontwikkeling van een kind. Dit onderzoek is een verkenning naar de relatie tussen de thuistaal en de thuisleesactiviteiten van gezinnen met kinderen in groep drie, vier en vijf uit Groningen. De Mann-Whitney U-toets is gebruikt om ouders die Nederlands spreken te vergelijken met ouders die respectievelijk niet-Nederlands, Arabisch, Gronings of een combinatie van Nederlands en Gronings spreken met betrekking tot hun thuisleesactiviteiten. Daarnaast is een thematische analyse uitgevoerd om de toelichtingen van ouders op de gesloten vragen te analyseren. Enerzijds wijzen de resultaten erop dat er een duidelijke relatie bestaat tussen de thuistaal en de thuisleesactiviteiten wanneer de groep met een Nederlandse thuistaal vergeleken wordt met de groep met een niet-Nederlandse thuistaal. Anderzijds blijkt er geen duidelijke relatie te bestaan tussen de thuistaal en de thuisleesactiviteiten wanneer de groep met een Nederlandse thuistaal vergeleken wordt met respectievelijk de groep met een Arabische thuistaal, een Gronings dialect of een combinatie van een Nederlandse thuistaal en een Gronings dialect. De implicaties van dit onderzoek zijn beperkt vanwege grote verschillen in de groepsgroottes. De uitkomsten van dit onderzoek nodigen uit om verder onderzoek te doen naar de houding van ouders tegenover thuis lezen. Daarnaast zou vervolgonderzoek zich kunnen richten op het uitvoeren van het huidige onderzoek op grotere schaal in geheel Nederland. Sleutelwoorden: thuistaal, thuisleesactiviteiten; zelfstandig lezen, voorlezen, ouderlijke ondersteuning, houding ouder

Item Type: Thesis (Bachelor)
Supervisor name: Veldman, M.A.
Degree programme: Pedagogical and Educational Sciences
Differentiation route: Orthopedagogiek [Bachelor Pedagogical and Educational Sciences]
Date Deposited: 27 Jun 2022 13:11
Last Modified: 27 Jun 2022 13:11
URI: http://gmwpublic.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/629

Actions (login required)

View Item View Item