Javascript must be enabled for the correct page display

De ‘Ideale Nabestaande’ van Slachtoffers van Moord of Doodslag: Invloed van de Leeftijd van het Slachtoffer op de Erkenning voor Nabestaanden

Waveren, Janne van (2022) De ‘Ideale Nabestaande’ van Slachtoffers van Moord of Doodslag: Invloed van de Leeftijd van het Slachtoffer op de Erkenning voor Nabestaanden. Bachelor thesis, Psychology.

[img]
Preview
Text
Definitief Bachelorthese S4018192.pdf

Download (312kB) | Preview

Abstract

Nabestaanden van moordslachtoffers worden ten gevolge van een delict veelal medeslachtoffer; allereerst door het kwijtraken van een dierbare, daarnaast veelal door alle omstandigheden die bij het rechtsproces komen kijken. Om secundaire victimisatie bij nabestaanden te minimaliseren, is het belangrijk om rechtvaardigheid in de rechtszaal te waarborgen op procedureel-, informatief-, interactioneel- en distributief vlak. Dit houdt onder andere in dat nabestaanden rechtvaardig en gelijk dienen te worden behandeld door professionele partijen. In het huidige onderzoek wordt er gefocust op de rechtsgelijkheid van nabestaanden, bijvoorbeeld als het gaat om het toekennen van smartengeld. Specifiek wordt er onderzocht in hoeverre nabestaanden van minderjarige moordslachtoffers een hogere mate van erkenning krijgen van de Nederlandse samenleving dan nabestaanden van meerderjarige moordslachtoffers. Dit onderzoek is uitgevoerd aan de hand van een online kwantitatief (vignetten)onderzoek onder Nederlandse burgers (N=228). De resultaten tonen aan dat nabestaanden over het algemeen meer erkenning krijgen van de Nederlandse samenleving dan slachtoffers. Daarbij werd er een (gedeeltelijk) significant effect gevonden voor de hypothese dat nabestaanden van minderjarige slachtoffers meer erkenning krijgen dan nabestaanden van meerderjarige slachtoffers. Het doel van de studie is om om bewustwording te creëren rondom de vooroordelen en subjectieve beleving van rechters tegenover nabestaanden in moordzaken. Een verhoogd bewustzijn van de vooroordelen zal leiden tot minder onaanvaardbare verschillen in smartengeld in soortgelijke gevallen. Op die manier kunnen de rechtszekerheid en rechtsgelijkheid voor nabestaanden worden gewaarborgd en de secundaire victimisatie geminimaliseerd.

Item Type: Thesis (Bachelor)
Supervisor name: Gerlsma, J.
Degree programme: Psychology
Differentiation route: None [Bachelor Psychology]
Date Deposited: 06 Jul 2022 13:21
Last Modified: 06 Jul 2022 13:21
URI: http://gmwpublic.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/746

Actions (login required)

View Item View Item