Javascript must be enabled for the correct page display

Stem van de Leerling in het Speciaal Onderwijs: Ervaringen van leerlingen met hulpverleningstrajecten bij de Samenwerking tussen Jeugdhulp en Onderwijs (SOJH)

Bondt, Sterre (2022) Stem van de Leerling in het Speciaal Onderwijs: Ervaringen van leerlingen met hulpverleningstrajecten bij de Samenwerking tussen Jeugdhulp en Onderwijs (SOJH). Master thesis, Pedagogical and Educational Sciences.

[img]
Preview
Text
Masterthesis - Sterre Bondt (S3296601) - 24 juni 2022.pdf

Download (939kB) | Preview

Abstract

In Nederland is diverse wet- en regelgeving erop gericht kinderen en jongeren te ondersteunen zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Scholen bieden hiervoor diverse ondersteuning waardoor verschillende hulpverleners uit verschillende gemeenten zijn betrokken. Om vaste gezichten van hulpverleners op school te bevorderen is 2017 is de Samenwerking tussen Jeugdhulp en Onderwijs (SOJH) opgericht: een samenwerking tussen speciaal onderwijs en twee GGZ-instellingen. Tot dusver is onbekend wat ervaringen van leerlingen hiermee zijn. Dit onderzoek geeft een stem aan de leerlingen en kijkt naar instemming en doelrealisatie. In dit onderzoek stond de volgende onderzoeksvraag centraal: “Wat zijn de ervaringen van leerlingen met betrekking tot hun eigen hulpverleningstraject van de Samenwerking tussen Onderwijs en Jeugdhulp (SOJH)?”. Er zijn interviews met leerlingen (10 tot 12 jaar) geweest (n = 7), Child Session Rating Scales afgenomen (x = 13) en de doelrealisatie is onderzocht. Uit de resultaten kwam naar voren dat leerlingen erg positief zijn over hun hulpverleningstraject. De meesten zien er positieve effecten van, zoals verminderde boosheid of opgewektere stemmingen. Daarbij voelen ze zich gehoord en gezien door hun hulpverlener. Ze zien verbeterpunten in de zichtbaarheid van hulpverleners en meer afwisseling in de behandelsessies. Daaropvolgend de C-SRS blijkt dat leerlingen minder tevreden zijn over de kwaliteit van de behandelsessies. Tot slot hebben leerlingen weinig zicht en inspraak in hun hulpverleningsdoelen, maar dit vinden ze niet erg. De meeste doelen van de leerlingen zijn nog in uitvoering. Op basis van de uitkomsten zijn er aanbevelingen geformuleerd voor vervolgonderzoek en de SOJH. Keywords: Samenwerking tussen Jeugdhulp en Onderwijs, Speciaal Onderwijs, Jeugd-GGZ, Ervaringen, Doelrealisatie

Item Type: Thesis (Master)
Supervisor name: Kupers, W.E.
Degree programme: Pedagogical and Educational Sciences
Differentiation route: Orthopedagogiek [Master Pedagogical and Educational Sciences]
Date Deposited: 06 Jul 2022 13:18
Last Modified: 06 Jul 2022 13:18
URI: http://gmwpublic.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/749

Actions (login required)

View Item View Item