Javascript must be enabled for the correct page display

Wanneer het rekenen niet lukt. De verschillen tussen interventies voor kinderen met een rekenprobleem en kinderen met een rekenstoornis

Hoogeveen, Dian (2022) Wanneer het rekenen niet lukt. De verschillen tussen interventies voor kinderen met een rekenprobleem en kinderen met een rekenstoornis. Master thesis, Pedagogical and Educational Sciences.

[img]
Preview
Text
Master thesis Dian Hoogeveen S4966023.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Vanuit de literatuur blijkt dat er geen consensus bestaat over de definitie van rekenproblemen, waardoor het twijfelachtig is in hoeverre er verschillen zijn tussen interventies voor een rekenprobleem en een rekenstoornis. Het inzetten van interventies is belangrijk omdat rekenproblemen leiden tot mindere schoolprestaties en een negatief effect hebben op het alledaagse leven. Daarom is de volgende onderzoeksvraag opgesteld: Welke verschillen zijn er tussen interventies gericht op een rekenprobleem en interventies die gericht zijn op een rekenstoornis voor leerlingen op de basisschool? Er is een systematische review uitgevoerd aan de hand van 117 empirische studies die een interventie beschrijven voor leerlingen in de basisschoolleeftijd met een rekenprobleem of een rekenstoornis, in de periode tussen 2013 en 2021. In deze periode is er meer onderzoek gedaan naar interventies voor een rekenprobleem (n=99) dan voor een rekenstoornis (n=20). Bij een rekenstoornis worden er pas vanaf groep 4 interventies ingezet, terwijl dit bij een rekenprobleem vanaf de kleuterjaren wordt ingezet. Daarnaast is bijles voor zowel een rekenstoornis als een rekenprobleem de meest ingezette interventie. Interventies voor een rekenstoornis bestaan in de meeste gevallen uit één-op-één bijles gegeven door een leerkracht speciaal onderwijs of psycholoog, ook worden er veel digitale interventies ingezet. Terwijl interventies voor een rekenprobleem intensiever zijn, vaker in een kleine groep worden aangeboden en vaker door een student of tutor gegeven worden. De conclusie is dat er verschillen te vinden zijn in de duur en het type interventie, de groep waarin de interventie wordt ingezet en de persoon die de interventie uitvoert.

Item Type: Thesis (Master)
Supervisor name: Frans, N.
Degree programme: Pedagogical and Educational Sciences
Differentiation route: Orthopedagogiek [Master Pedagogical and Educational Sciences]
Date Deposited: 07 Jul 2022 13:01
Last Modified: 07 Jul 2022 13:01
URI: http://gmwpublic.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/772

Actions (login required)

View Item View Item