Javascript must be enabled for the correct page display

Just Like Any Student: Facilitating Factors for the Transition from International Connection Classes to Dutch Secondary Education

Berman, Isabel (2022) Just Like Any Student: Facilitating Factors for the Transition from International Connection Classes to Dutch Secondary Education. Master thesis, Pedagogical and Educational Sciences.

[img]
Preview
Text
IBerman_S3347303_Thesis.pdf

Download (928kB) | Preview

Abstract

Alle kinderen in Nederland hebben het recht op onderwijs. Vanaf 12 jaar gaan nieuwkomers in Nederland naar de Internationale Schakelklas (ISK). Hier krijgen ze intensieve Nederlandse taallessen, en worden ze voorbereid op het Nederlandse schoolsysteem. Afhankelijk van de leerlijn gaan ISK-leerlingen daarna naar de middelbare school. Deze overgang is lastig voor de leerlingen omdat ze zowel aan een nieuwe school aan het wennen zijn, als aan het ontvangende land. Dit fenomenologisch onderzoek onderzoekt welke factoren deze overgang makkelijker zouden maken. De focus op faciliterende factoren erkent de veerkracht en autonomie van jonge nieuwkomers. Om de overgang beter te begrijpen en sterke punten en valkuilen te onderzoeken is een literatuuronderzoek gedaan, en in aanvulling daarop werden vier (n = 4) ISK-experts geïnterviewd. Om dieper in te gaan op de ervaring van ISK-leerlingen zijn zeven (n = 7) oud ISK-leerlingen geïnterviewd. De literatuur ging niet diep in op de sterke punten van de huidige procedure, terwijl ISK-experts benadrukten dat de overgang vaak wél goed ging, maar dat de studenten eveneens ondersteuning nodig hebben. Oud ISK-leerlingen benadrukten dat de overgang lastig was, maar dat het uiteindelijk goed kwam. De conclusie van dit onderzoek is dat alhoewel jonge nieuwkomers graag zoals iedere andere leerling zouden willen zijn, ze dat niet zijn. Er is extra ondersteuning nodig om deze overgang makkelijker te maken. Om de behoeftes van jonge nieuwkomers in acht te nemen, worden kleine maatregelen aanbevolen. Dit zorgt ervoor dat ze niet opvallen als ‘anders’, maar dat ondersteuning desalniettemin beschikbaar is.

Item Type: Thesis (Master)
Supervisor name: Linden, C.J. van der
Degree programme: Pedagogical and Educational Sciences
Differentiation route: Ethics and Education: philosophy, history and law [Master Pedagogical and Educational Sciences]
Date Deposited: 08 Jul 2022 07:15
Last Modified: 08 Jul 2022 07:15
URI: http://gmwpublic.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/780

Actions (login required)

View Item View Item