Javascript must be enabled for the correct page display

Wie trouwt met wie? Een kwantitatief onderzoek naar de invloed van co-etnische sociale netwerken in de wijk op individuele partnerkeuze en verschillen hierin tussen etnische groepen en 1e en 2e generatie migranten

Slump, Jody (2022) Wie trouwt met wie? Een kwantitatief onderzoek naar de invloed van co-etnische sociale netwerken in de wijk op individuele partnerkeuze en verschillen hierin tussen etnische groepen en 1e en 2e generatie migranten. Bachelor thesis, Sociology.

[img]
Preview
Text
BWS_Slump__1_s3736482.pdf

Download (4MB) | Preview

Abstract

De jarenlange toestroom van migranten heeft ervoor gezorgd dat er een multiculturele samenleving is ontstaan in Nederland, waardoor de kans dat iemand een interetnisch huwelijk aangaat is toegenomen. Hoewel trouwen met een Nederlander als laatste stap kan worden gezien van volledige integratie van mensen met een migratieachtergrond, kiezen velen van hen om te trouwen met iemand die dezelfde etniciteit heeft (co-etnisch). Co-etnische sociale netwerken uit de wijk waar deze mensen wonen zouden hier invloed op kunnen hebben. Het doel van dit onderzoek is om te achterhalen in hoeverre co-etnische sociale netwerken in de wijk invloed hebben op iemands keuze voor een co-etnische partner. Hierbij zal onderzocht worden in hoeverre de sterkte van dit verband verschilt voor verschillende etnische groepen en voor 1e en 2e generatie migranten. De etnische groepen die onderzocht zullen worden zijn de vier grootste etnische minderheidsgroepen in Nederland, namelijk mensen met een Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse migratieachtergrond. Om dit te kunnen achterhalen is gebruik gemaakt van data afkomstig uit de Netherlands Longitudinal Lifecourse Study (NeLLS) wave 1 (2009). De dataset bevat een over-sample van Turkse en Marokkaanse Nederlanders en bestaat daarnaast uit twee waves, is grootschalig (>5000 respondenten in wave 1) en er zijn zowel kwantitatieve als kwalitatieve methoden ingezet om de data te verkrijgen. De resultaten uit de logistische regressieanalyse (n=953) laten zien dat mensen die één van de eerdergenoemde migratieachtergronden heeft meer kans hebben om zich in een co-etnisch huwelijk te bevinden wanneer zij geregeld of wekelijks contact hebben met co-etnische buurtgenoten, dan wanneer zij vrijwel nooit contact hebben met co-etnische buurtgenoten. Echter, uit de resultaten is niet gebleken dat dit verband verschilt in sterkte tussen de etnische groepen of tussen 1e en 2e generatie migranten. Voor vervolgonderzoek is het belangrijk om een representatieve steekproef te hebben en alternatieve verklaringen mee te nemen. Daarnaast zouden gemeenten meer kunnen investeren in buurthuizen en andere ontmoetingsplekken. Door mensen met een migratieachtergrond meer in contact te brengen met Nederlanders, zou de integratie van deze mensen sneller kunnen verlopen.

Item Type: Thesis (Bachelor)
Supervisor name: Nieuwenhuis, J.G.
Degree programme: Sociology
Differentiation route: None [Bachelor Sociology]
Date Deposited: 11 Jul 2022 13:57
Last Modified: 11 Jul 2022 13:57
URI: http://gmwpublic.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/819

Actions (login required)

View Item View Item