Javascript must be enabled for the correct page display

DCD echt geen idee!? Een onderzoek naar de kennis van leerkrachten uit het primair onderwijs in Nederland naar motorische onhandigheid en Developmental Coordination Disorder bij kinderen.

Ritsema, Amber (2022) DCD echt geen idee!? Een onderzoek naar de kennis van leerkrachten uit het primair onderwijs in Nederland naar motorische onhandigheid en Developmental Coordination Disorder bij kinderen. Master thesis, Pedagogical and Educational Sciences.

[img]
Preview
Text
Masterthesis_AmberRitsema_S3389510.pdf

Download (940kB) | Preview

Abstract

Developmental Coordination Disorder (DCD) is een coördinatiestoornis waarbij kinderen moeite hebben met het aanleren en uitvoeren van gecoördineerde motorische vaardigheden. DCD komt bij 5 tot 6% van de naar schoolgaande kinderen voor. DCD leidt primair tot motorische problemen, maar kan ook secundair leiden tot psychosociale, cognitieve en fysieke problemen. Signalering van kenmerken van DCD is van belang, omdat dit eventuele secundaire problemen kan voorkomen of verminderen. Leerkrachten in het basisonderwijs spelen een belangrijke rol bij het herkennen van deze kenmerken. Voordat een kind gediagnosticeerd kan worden met DCD moeten eerst de tekenen van DCD herkend worden, zoals de motorische onhandigheid. Het doel van dit onderzoek was om de kennis en bekendheid van motorische onhandigheid en DCD bij groepsleerkrachten in het primair basisonderwijs in Nederland in kaart te brengen. Leerkrachten (N=55) in het basisonderwijs zijn door middel van een online vragenlijst bevraagd over hun kennis en herkenning van motorische onhandigheid en DCD bij kinderen. Uit de resultaten is gebleken dat basisschoolleerkrachten zelf aangaven veel kennis te hebben over motorische ontwikkeling en motorische onhandigheid. Leerkrachten hadden echter weinig tot geen kennis over DCD; met name secundaire problemen werden niet herkend als behorende bij DCD. Ook achtte een meerderheid van de leerkrachten het huidige schoolsysteem niet in staat om kinderen met DCD adequaat te helpen. Mogelijk vervolgonderzoek kan zich richten op de vraag waarom leerkrachten het verband tussen motorisch onhandige kinderen en DCD lijken te missen. Daarnaast is het voor de praktijk belangrijk om de geringe kennis over DCD bij leerkrachten aan te pakken. Trefwoorden: Developmental Coordination Disorder, DCD, motorische onhandigheid, leerkrachten primair onderwijs, primaire kenmerken, secundaire kenmerken.

Item Type: Thesis (Master)
Supervisor name: Houwen, S.
Degree programme: Pedagogical and Educational Sciences
Differentiation route: Orthopedagogiek [Master Pedagogical and Educational Sciences]
Date Deposited: 12 Jul 2022 07:15
Last Modified: 12 Jul 2022 07:15
URI: http://gmwpublic.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/878

Actions (login required)

View Item View Item