Javascript must be enabled for the correct page display

Op weg naar een nieuwe basisschool. De discussie over de integratie van het kleuteronderwijs en lager onderwijs, 1970-1981

Brinks, Anouck (2022) Op weg naar een nieuwe basisschool. De discussie over de integratie van het kleuteronderwijs en lager onderwijs, 1970-1981. Bachelor thesis, Academische Opleiding Leraar Basisonderwijs (AOLB).

[img]
Preview
Text
Bachelorwerkstuk AOLB A. Brinks s3772527 juli 2022.pdf

Download (681kB) | Preview

Abstract

Het begin van de twintigste eeuw kenmerkt zich door verschillende onderwijsvernieuwingen. Een belangrijke verandering was de integratie van het kleuter- en basisonderwijs. Deze scholen werden met de Wet op het Basisonderwijs van 1985 samengevoegd tot de basisschool. Hier is nog geen onderzoek naar gedaan. Dit onderzoek laat het debat zien dat er in de periode 1970 tot 1981 speelde in kranten over de invoering van de Wet op het basisonderwijs. Het onderzoek bespreekt de aanleiding voor de integratie van kleuteronderwijs en lager onderwijs, welke keuzes er zijn gemaakt en waarom. Ook bespreekt het de bezwaren die werden ingediend vanuit verschillende personen en groeperingen. Dit is onderzocht door vier verschillende kranten uit de periode 1970-1981 te analyseren, die verschillende groepen binnen de Nederlandse samenleving presenteerden: Trouw, De Volkskrant, De Telegraaf en NRC Handelsblad. De Nederlandse samenleving kende verschillende groepen: katholieken, orthodox-protestanten, socialisten en liberalen. Deze hadden allemaal een mening over de onderwijsvernieuwing van het basisonderwijs. De aanleiding voor de integratie tot één basisschool waren de belemmeringen die het jaarklassensysteem, het in vakken gesplitste onderwijs in de lagere school, het zittenblijven en een gebrek aan differentiatie en individualisering opriepen voor leerlingen. Men wilde gelijke kansen creëren in het onderwijs voor kinderen. In 1970 kwam er een voorontwerp voor de nieuwe wet. In de loop der jaren zijn er verschillende wetsvoorstellen en wijzigingen geweest. Ondanks dat het idee van één basisschool positief werd ontvangen, leverde het ook veel bezwaren op. Deze bezwaren kwamen uit verschillende hoeken van de maatschappij. Dit maakte de ideologische scheidslijnen duidelijk. De meeste kritiek kwam uit de hoek van het christelijk onderwijs. Zij waren bang om hun vrijheid van richting en inrichting van het onderwijs te verliezen. Uiteindelijk werd de Wet op het Basisonderwijs in 1981 aangenomen. Het duurde nog vier jaar totdat de wet eindelijk werd ingevoerd in 1985.

Item Type: Thesis (Bachelor)
Supervisor name: Haaften, L.W. van
Degree programme: Academische Opleiding Leraar Basisonderwijs (AOLB)
Differentiation route: None [Bachelor AOLB]
Date Deposited: 12 Jul 2022 07:26
Last Modified: 12 Jul 2022 07:26
URI: http://gmwpublic.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/881

Actions (login required)

View Item View Item