Javascript must be enabled for the correct page display

‘Mijn ouders heb ik denk ik al een jaar niet meer geknuffeld’: Een onderzoek naar de invloed van corona op de leefomgeving en het welzijn van jongeren in de residentiële jeugdhulp.

Oeffel, Mandy van (2022) ‘Mijn ouders heb ik denk ik al een jaar niet meer geknuffeld’: Een onderzoek naar de invloed van corona op de leefomgeving en het welzijn van jongeren in de residentiële jeugdhulp. Bachelor thesis, Pedagogical and Educational Sciences.

[img]
Preview
Text
Mandy van Oeffel_Bachelorwerkstuk.pdf

Download (709kB) | Preview

Abstract

Elk kind heeft het recht om niet van zijn ouders gescheiden te worden, tenzij scheiding in het belang van het kind is (Verenigde Naties, 1989). Een plaatsing in de residentiële jeugdhulp is vaak het laatste redmiddel. De residentiële jeugdhulp heeft als doel een positieve ontwikkeling in het leven van het kind te bevorderen. Uit eerder onderzoek is gebleken dat dit niet altijd het geval is (Christiansen et al., 2010; Costa et al., 2021; Leloux-Opmeer et al., 2016, 2018; Thoburn, 2016). Een invloed op het emotionele ontwikkeling van jongeren in de afgelopen twee jaar is de COVID-19 pandemie. Deze multiple single case study richt zich op de vraag ''Wat zijn de ervaringen van jongeren, ouders en professionals met betrekking tot de invloed van corona op de leefomgeving en het welzijn van jongeren binnen verschillende vormen van residentiële jeugdhulp?''. Vijf jongeren, vier ouders en vier professionals hebben deel genomen aan twee semigestructureerde interviews, tijdens twee verschillende lockdown periodes in Nederland, over de invloed van de COVID-19 pandemie op jongeren in de residentiële jeugdhulp. Tegelijkertijd werden 37 kinderen, 14 ouders en 36 professionals gevraagd om wekelijks de invloed van COVID-19 op het leven van de jongeren te scoren. Uit de resultaten blijkt dat jongeren zelf de invloed van COVID-19 het hoogst scoren. De leefomgeving van de jongeren in de residentiële jeugdhulp werd kleiner en het welzijn van de kinderen werd negatief beïnvloed door het wegvallen van de dagelijkse structuur en het wegvallen van sociaal contact met familie en vrienden. Daarentegen gaven de maatregelen van de Nederlandse overheid voor de pandemie een deel van de jongeren de nodige rust, dit leidde tot een positieve invloed had op het welzijn van de jongeren. Dit onderzoek maakt gebruik van triangulatie met verschillende perspectieven en methoden, maar laat enkel de ervaringen vanuit verschillende perspectieven zien en deze kunnen niet worden gebruikt voor generaliserende conclusies. De resultaten kunnen helpen om problemen in de residentiële jeugdzorg binnen speciale omstandigheden te tonen, en kunnen daarbij helpen een focus te bieden voor verder onderzoek ter verbetering van deze problemen. Trefwoorden: corona, residentiële jeugdhulp, welzijn, leefomgeving, ervaringen, jongeren, ouders, professionals

Item Type: Thesis (Bachelor)
Supervisor name: Zijlstra, A.E. and Riemersma, Y.G.
Degree programme: Pedagogical and Educational Sciences
Differentiation route: Orthopedagogiek [Bachelor Pedagogical and Educational Sciences]
Date Deposited: 14 Jul 2022 07:15
Last Modified: 14 Jul 2022 07:15
URI: http://gmwpublic.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/920

Actions (login required)

View Item View Item