Javascript must be enabled for the correct page display

Zorgen Omtrent Welzijn en Veiligheid in het Basisonderwijs. Een onderzoek naar de factoren die de besluitvorming beïnvloeden om vermoedens van kindermishandeling te rapporteren.

Hoeksema, S. (2022) Zorgen Omtrent Welzijn en Veiligheid in het Basisonderwijs. Een onderzoek naar de factoren die de besluitvorming beïnvloeden om vermoedens van kindermishandeling te rapporteren. Master thesis, Pedagogical and Educational Sciences.

[img]
Preview
Text
THESIS_ S_Hoeksema_s4489209.pdf

Download (631kB) | Preview

Abstract

Kindermishandeling is een complex sociaal-maatschappelijk probleem. Ondanks diverse interventies in de afgelopen decennia is er nog steeds sprake van een aanzienlijke prevalentie. De exacte prevalentie is echter niet goed vast te stellen, omdat kindermishandeling zich vaak buiten ons zicht afspeelt en de ambiguïteit van de signalen het moeilijk maakt om kindermishandeling te kunnen signaleren. Vanwege hun dagelijkse interactie met hun leerlingen zijn leerkrachten in een goede positie om kindermishandeling te signaleren. Toch blijkt uit onderzoek dat het aandeel het aandeel zorgmeldingen vanuit het onderwijs in Nederland significant lager ligt dan in andere onderzochte landen (Middel et al., 2019). Dit verkennende kwalitatieve onderzoek is bedoeld om vast te stellen welke factoren een rol spelen bij het melden van zorgen bij Veilig Thuis door onderwijsprofessionals. Er zijn acht interviews afgenomen over de ervaringen van leerkrachten met vermoedens van kindermishandeling. Vervolgens werden, vanuit de getranscribeerde interviewteksten, alle genoemde factoren die een rol te spelen in het wel of niet melden, inductief gecodeerd. Uit een analyse van die coderingen is naar voren gekomen dat zowel casus-, als leerkracht- en organisatiefactoren een rol spelen. De mate van duidelijkheid (hoeveelheid en kwaliteit van de signalen) is de meest genoemde overweging. Daarnaast weegt mee of de onderwijsprofessional hulp en steun vanuit de organisatie krijgt. Specifieke belemmerende factoren zijn angst en onzekerheid van de onderwijsprofessional en de (voorgenomen) aanwezigheid van hulpverlening in het gezin. Specifieke overtuigingen over de meerwaarde van melden kunnen juist bevorderend werken. Hoewel dit een kleinschalig verkennend onderzoek betreft, dat beperkingen kent op sociaal-demografisch gebied, kunnen deze uitkomsten wel worden gezien als indicatoren. Op basis van de bevindingen die uit dit onderzoek naar voren zijn gekomen, kunnen enkele aanbevelingen voor nader onderzoek worden gedaan, waaronder het repliceren en specificeren van de resultaten in een breder onderzoek. Ook onderzoek naar effectieve manieren om de vaardigheden van leraren in het herkennen en interpreteren van signalen te vergroten is aanbevolen. Tenslotte wordt aangedragen dat meer kennis over de verschillende taken van de kinderbescherming kan leiden tot lagere drempels bij de onderwijsprofessionals om hun zorgen te melden.

Item Type: Thesis (Master)
Supervisor name: Assen, A.G. van
Degree programme: Pedagogical and Educational Sciences
Differentiation route: Orthopedagogiek [Master Pedagogical and Educational Sciences]
Date Deposited: 31 Jan 2022 08:28
Last Modified: 31 Jan 2022 08:28
URI: http://gmwpublic.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/94

Actions (login required)

View Item View Item