Javascript must be enabled for the correct page display

Individualisering, ontkerkelijking en subjectief welzijn in Nederland: Een Sociale Productie Functie theorie benadering.

Halmingh, Kylian (2022) Individualisering, ontkerkelijking en subjectief welzijn in Nederland: Een Sociale Productie Functie theorie benadering. Bachelor thesis, Sociology.

[img]
Preview
Text
Bachelorwerkstuk_Kylian_Halmingh_S3807142.pdf

Download (7MB) | Preview

Abstract

In Nederland heeft tussen het jaar 1970 en nu zowel individualisering als ontkerkelijking plaatsgevonden. Deze grote maatschappelijke verschuivingen geven aanleiding om te onderzoeken wat hiervan de invloed op het welzijn van individuen in deze maatschappij is. In dit onderzoek worden de gevolgen van individualisering en ontkerkelijking voor het subjectieve welzijn van individuen met individualistische waarden enerzijds en individuen met religieuze waarden anderzijds onderzocht. Er is onderzocht hoe religie en individualisme met een andere set van hulpbronnen en beperkingen te maken krijgen, en in hoeverre het hebben van religieuze of individualistische waarden invloed heeft op het subjectieve welzijn. De Sociale Productie Functie theorie wordt gebruikt om een verklaring te bieden voor de voorspelling dat individuen met individualistische waarden over de tijd meer welzijn uit hun individualistische waarden kunnen halen, en individuen met religieuze waarden juist minder uit hun religieuze waarden. Dit onderzoek is uniek doordat deze theorie nooit eerder is gebruikt om ontwikkelingen van individualisme en/of religie over de tijd te gebruiken als onderbouwing voor een verandering in de invloed van deze concepten op het subjectieve welzijn. De ontwikkelingen worden getoetst door meerdere multipele lineaire regressieanalyses uit te voeren op basis van vijf waves van de European Values Survey (tussen 1981 en 2017). Schalen voor individualisme en religiositeit worden opgesteld en onderworpen aan een sensitiviteitsanalyse en een toets voor interne validiteit. Uit het onderzoek blijkt dat de invloed van individualistische waarden op subjectief welzijn in 1981 en 1990 nog negatief was, terwijl individualistische waarden vanaf 1999 geen invloed meer heeft op subjectief welzijn. Daarnaast blijkt dat religieuze waarden nooit een significante invloed hebben gehad op subjectief welzijn, maar dat er in 2017 een positieve invloed is wanneer ook rekening gehouden wordt met de mate waarin mensen individualistische waarden hebben. De ontkerkelijking heeft dus geen negatieve gevolgen voor het subjectief welzijn van individuen met religieuze waarden. Tot slot blijkt uit dit onderzoek dat er geen aanwijzingen zijn dat er sprake is van een overname van religie door individualisme als bron van subjectief welzijn in Nederland.

Item Type: Thesis (Bachelor)
Supervisor name: Wittek, R.P.M.
Degree programme: Sociology
Differentiation route: None [Bachelor Sociology]
Date Deposited: 14 Jul 2022 13:03
Last Modified: 14 Jul 2022 13:03
URI: http://gmwpublic.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/953

Actions (login required)

View Item View Item