Javascript must be enabled for the correct page display

De Woordenfabriek: Didactische behoeften omtrent morfologie op het voortgezet onderwijs in Nederland

Schendelaar, Munya (2022) De Woordenfabriek: Didactische behoeften omtrent morfologie op het voortgezet onderwijs in Nederland. Master thesis, Pedagogical and Educational Sciences.

[img]
Preview
Text
Masterthese - Munya Schendelaar - S3706435 - De Woordenfabriek_Didactische behoeften omtrent morfologie op het voortgezet onderwijs in Nederland.pdf

Download (533kB) | Preview

Abstract

Het huidige taalonderwijs in Nederland werkt mogelijk onvoldoende om de leesvaardigheidsontwikkeling bij leerlingen op het voortgezet onderwijs te stimuleren. Wellicht biedt de Woordenfabriek hier een uitkomst voor. Het doel van het huidige onderzoek was om te achterhalen op welke manieren deze digitale leeromgeving, gericht op het verbeteren van morfologisch bewustzijn, kan worden aangepast op basis van de didactische behoeften van docenten, zodat deze beter aansluit bij de praktijk en toegepast kan worden in de lessen Nederlands op het voortgezet onderwijs. Hiervoor is gewerkt volgens de principes van ontwerpgericht onderzoek. Er zijn focusgesprekken gevoerd met drie docenten die ervaring hadden met de Woordenfabriek en een docent zonder Woordenfabriek ervaring. Aan hen is gevraagd welke didactische behoeften zij hebben omtrent morfologie onderwijs in het algemeen en de Woordenfabriek in het specifiek. Naar aanleiding van de gesprekstranscripten zijn volgens de reflexieve thematische analysemethode thema’s geformuleerd die duidden op verbeteringssuggesties voor de Woordenfabriek. Alle docenten vonden het van belang dat er in de lessen Nederlands meer aandacht komt voor morfologie. Ook zagen ze potentie voor de toepassing van de Woordenfabriek in de lessen. Daartoe dient de Woordenfabriek op meerdere gebieden verbeterd te worden: binnen de leeromgeving, buiten de leeromgeving, in relatie met leerling-aspecten en leerkrachtaspecten. Aan de hand van deze thema’s kunnen verbeteringen worden getroffen aan de Woordenfabriek ter aansluiting met de onderwijspraktijk. Daarnaast geeft het huidige onderzoek een overzicht van positieve effecten van morfologie onderwijs, een onderwijsvorm waarvan volgens de theorie en leerkrachten onterecht geen gebruik wordt gemaakt in het taalonderwijs in Nederland.

Item Type: Thesis (Master)
Supervisor name: Mulder, E.M.B.
Degree programme: Pedagogical and Educational Sciences
Differentiation route: Orthopedagogiek [Master Pedagogical and Educational Sciences]
Date Deposited: 01 Mar 2022 10:21
Last Modified: 01 Mar 2022 10:21
URI: http://gmwpublic.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/254

Actions (login required)

View Item View Item