Rienks, Sanne (2025) Smaken verschillen: Hoe verschillende eetpatronen en politieke voorkeuren de opvattingen over overheidssturing op de vleesconsumptie beïnvloeden. Bachelor thesis, Sociology.
|
Text
Scriptie-Sanne-Rienks-2025.pdf Download (3MB) | Preview |
Abstract
De vleesconsumptie in Nederland staat steeds vaker ter discussie vanwege de negatieve impact op klimaat, dierenwelzijn en gezondheid. Om de eiwittransitie te realiseren, kan de overheid ingrijpen op de vleesconsumptie en deze daarmee proberen terug te dringen. In dit onderzoek is gekeken naar de sociale factoren die samenhangen met steun voor overheidsmaatregelen voor het verminderen van vleesconsumptie. De centrale vraag is in hoeverre iemands eetpatroon en politieke voorkeur invloed hebben op de mate waarin hij of zij overheidsingrijpen op vleesconsumptie accepteert. Aan de hand van een kwantitatieve analyse van een bestaande dataset van ProVeg Nederland (N=8754) die is verzameld via een online vragenlijst zijn regressieanalyses uitgevoerd. De steekproef bevat respondenten met verschillende voedingspatronen (vleeseters, flexitariërs, vegetariërs, veganisten) en politieke voorkeuren (op een schaal van links naar rechts). Uit de resultaten blijkt dat mensen met een eetpatroon die (grotendeels) bestaat uit plantaardige eiwitten meer steun geven aan overheidsingrijpen op de vleesconsumptie dan mensen met een voedingspatroon met dierlijke eiwitten. De steun voor overheidsingrijpen op de vleesconsumptie neemt af naarmate iemand meer rechts is op de politieke schaal. Daarnaast blijkt dat politieke voorkeur vooral invloed heeft op de mening van vleeseters over overheidsingrijpen, terwijl plantaardige eters minder beïnvloed worden door hun politieke achtergrond. Dit betekent dat hoe rechtser iemand is op de politieke schaal, hoe groter de verschillen in acceptatie van overheidsingrijpen zijn tussen de verschillende eetpatronen. Deze bevindingen laten zien dat steun voor beleid niet alleen ideologisch, maar ook cultureel en gedragsmatig bepaald is. Dit is uit te leggen aan de hand van de verschillende normen van de eetpatronen en door middel van de culturele cognitie theorie. Het onderzoek benadrukt het belang van rekening houden met normen en overtuigingen in de ontwikkeling van duurzaam voedselbeleid.
Item Type: | Thesis (Bachelor) |
---|---|
Supervisor name: | Veen, K. van |
Degree programme: | Sociology |
Differentiation route: | None [Bachelor Sociology] |
Date Deposited: | 02 Jul 2025 12:40 |
Last Modified: | 02 Jul 2025 12:40 |
URI: | http://gmwpublic.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/5242 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |